rådgivning hållbarhet

Aldrig har hållbarhetskraven varit högre, eller kommit i snabbare takt. Samtidigt är företagens resurser slimmade och tempot högt. Vi tillhandahåller strategisk rådgivning samt operativt stöd inom hållbarhet och investor relations.

Våra tjänster

Utbildning för styrelse och ledning

Workshop integration hållbarhet i affärsstrategin

Värdekedja enligt ESRS

Dubbel materialitetsanalys (DMA)

Produktion hållbarhetsrapporter enligt GRI/ESRS

Hållbarhetstexter

Strategisk rådgivning med fokus på affär

Är klimatfrågan och Parisavtalet en del av er affärsmodell och strategi? Om inte är det dags att både styrelse och ledning börjar fundera över företagets roll i detta då frågan blir allt viktigare i hela samhället och inte minst för kunderna. För många bolag ska detta även redovisas i årsredovisningarna.

Europa ska leda utvecklingen och bli koldioxidneutralt 2050, bland annat genom att sätta press på våra företag att ställa om. I dagsläget råder det dock osäkerhet om både vilka företag som faller in under CSRD (Corporate Sustainability Reporting Directive) då EU kom med ett nytt förslag i februari 2025. Vi följer utvecklingen i detalj och stöttar våra kunder i deras resa, både genom extern expertis till styrelser och som stöd i det dagliga arbetet.

UTBILDNINGAR FÖR STYRELSE OCH LEDNING

Vi håller utbildningar och workshops för styrelser och ledningsgrupper för att konkretisera strategin och identifiera aktiviteter relaterade till CSRD. För mindre företag ser vi att kraven kommer från aktörer i värdekedjan långt innan rapporteringskraven från EU träder i kraft.

Hållbarhetsredovisning som tål att granskas

För större företag flyttar hållbarhetsredovisningarna in i förvaltningsberättelsen och skrivs under av styrelsen. Innehållet ska översiktligt granskas av revisor och så småningom taggas digitalt. Detta ställer helt nya krav på innehåll och spårbarhet. Vi är specialister på hållbarhet och värdeskapande kommunikation och har tidigare arbetat på några av börsens största bolag.

Scenarioanalyser och klimatberäkningar

För många bolag bli det första gången de ska beskriva hur företaget skulle kunna komma att påverkas av den globala uppvärmningen på sikt eller hur de ska beskriva sin transformationsplan mot nettonoll utsläpp av växthusgaser. Vi agerar bollplank i dessa frågor, förklarar teminologin och hur ni kan redovisa på bästa sätt.

Varför anlita oss?

Vi är ett tryggt val och har fokus på strategi och att slutprodukten har en kommunikativ höjd. Vi samarbetar med systemleverantörer, men är oberoende i vår rådgivning kring datainsamling. Ambitionen i hållbarhetsarbetet är att säkerställa att våra kunder har fortsatt tillgång till grönt kapital, att ni är relevanta i er värdekedja och att ni attraherar talanger. Det förutsätter att hållbarhetsfrågorna är centrala.

Vi har jobbat med detta sedan 2007 och ser EU:s gröna giv och CSRD som en ny era med en ny spelplan. Då kommer nya vinnare att träda fram. Se till att det blir ni!

Kontakta oss hallbarhet@sthlmkom.se så berättar vi gärna mer om våra tjänster.

Porträttbild Elisabet Olin

hör av dig!

ett axplock av kunduppdrag

Thule Group har vi arbetat med sedan 2014 med både hållbarhetsredovisningar och rådgivning, medan Mycronic och Viaplay är nyare (men återkommande) bekantskaper. Vi är också glada över att författat en mängd ESRS-inspirerade rapporter för 2024 och genomfört ett stort antal dubbla materialitetsanalyser. I de flesta av våra årsredovisningsprojekt stöttar hållbarhetsteamet med allt ifrån råd kring hur klimatdata bör presenteras till strategifrågor.

Vilka påverkas av CSRD och när?

Allt tyder på att de företag som klassas som våg 2 inte kommer att behöva rapportera förrän för år 2027 enligt ett beslut från EU i april 2025. Sverige måste nu införa detta i svensk lag för att uppskovet ska gälla våra svenska företag.

Vad gäller företag i våg 1 så bör de planera för att rapportera enligt befintlig ESRS-standard som redan är införd i svensk lagstiftning. Det råder viss osäkerhet för företag med mellan 500 och 1 000 anställda då EU har på förslag att omklassificera våg 1 till företag med minst 1 000 anställda, men när tydligt besked ges i denna fråga är i dagsläget oklart.

EU har även på förslag att förenkla ESRS och att framförallt att minska antalet kvalitativa datapunkter. Tidtabellen för detta arbete är inte kommunicerad, men det finns ett högt tryck i frågan och kommissionen förväntas få fram ett skarpt förslag under hösten.

Våg 1: Från 1 juli 2024 påverkas företag/koncerner som är stora, är av allmänt intresse och med fler än 500 anställda, dvs det som har brutet räkenskapsår som börjar efter halvårsskiftet 2024 är först ut att rapportera.

Våg 2: Företag/koncern ska uppfylla två av tre kriterier under de senaste två räkenskapsåren:

  • 250 anställda

  • 550 miljoner SEK i nettoomsättning

  • 280 miljoner SEK i balansomslutning

Exempel på erbjudande

En stegvis process mot ett tydligt mål

Vi kan hjälpa er med alla steg som krävs för att ert företag skall nå full efterlevnad av ESRS. Vi har tagit fram en process där varje steg även kan genomföras separat och i den takt det passar er organisation. Många av våra kunder har arbetat länge med hållbarhetsfrågorna, andra gör arbetet för första gången. Gemensamt är att ESRS-resan börjar med att kartlägga risker och möjligheter i hela värdekedjan och den dubbla materialitetsanalysen.

Ikon som föreställer genomgång av värdekedjan

Genomgång av värdekedjan

Syftet är att öka förståelsen för det utökade ansvaret för företagets påverkan och möjligheter längs hela värdekedjan och säkerställa att beskrivningen av värdekedjan uppfyller kraven enligt ESRS. 

Vi genomför intervjuer med personer med sakkunskap kring företagets huvudsakliga intressenter. Håller utbildning och workshops med personer med ansvar för olika delar av företagets värdekedja och dokumenterar slutligen värdekedjan i den detaljnivå som krävs.

Dubbel materialitetsanalys

Den dubbla materialitetsanalysen ska genomföras för att identifiera väsentliga frågor baserat på påverkan genom värdekedjan utifrån ESRS krav. Den underlättar sedan urval av upplysningar att rapportera på, utöver dem som redan omfattas av andra lagkrav eller branschspecifik standard.​

Vi gör en sammanställning av befintliga analyser och processer. Under två workshops med era interna intressenter kartlägger och identifierar vi väsentliga frågor samt relevanta tröskelvärden för rapportering. 

Checklista ESRS

Vi har pratat länge om vad den nya rapporteringsstandarden inom hållbarhet (ESRS - European Sustainability Reporting Standard) betyder för företagens årsredovisningar.

Nu är det dags för de största noterade bolagen att visa upp resultatet. Från och med 1 januari samlar de in data.

Dubbelkolla att ni har full koll på de stora pusselbitarna i vår checklista som du kan ladda ned här.